28.11.2023
лекарства

Как да се борите ефективно с болките в гърлото

Дращенето и дискомфорта в гърлото са достатъчно основателни да бъдат предприети действия, които до облекчат страданието. Не само, че е неприятно, но и супер досадно това състояние предвид това, че в даден момент е трудно дори да се преглътне течност. Как да се справите с възникналия симптом и кои са онези лекарства за болно гърло, които са доказано ефективни и надеждни? Отговорите предстои да разкрием в днешното четиво, което може да се окаже супер полезно за онези от вас, които точно в този момент изпитват болезненост.

Народната медицина – защо е добре да стартирате с такива способи за облекчаване на болката

Има не малко ефективни домашни средства, които могат да бъдат приложение при неразположение и болки в гърлото. Ще отбележим, че такива действия е желателно да се вземат веднага при проява на симптомите, което често води да справяне със заболяването и инфекцията. Най-ефективните домашни средства, които мнозина прилагат са:

 • Ускорен прием на топъл чай с мед и лимон. Това е добре работещ метод, който успокоява раздразненото гърло;
 • Гаргара със солена вода. Солта е изключително полезна, тъй като успява да елиминира наслоените в лигавицата налепи, бактерии и вируси. Не бива да прекалявате обаче, тъй като това може да има и обратен ефект;
 • Задържане на лъжичка мед на болезненото място. Лечебните свойства на пчелния продукт не се нуждаят от реклама. Наистина използването на мед гарантира успокояващ и антисептичен ефект;
 • Дъвчене на джинджифил. Корените от джинджифил се използват във фармацевтичната индустрия като основен компонент в борбата с вирусите, така че не го подценявайте и приемайте само като кулинарна подправка.

Имайте предвид, че навреме приложени при болки в гърлото изброените народни методи дават отлични резултати. Но в случай, че сте се забавили с прилагането им то със сигурност ще се наложи да преминете към използване на лекарства.

Кога да посетите лекар

В повечето случаи зачервеното и раздразнено гърло може да се лекува у дома. Но в случай, че подръчните средства не повлияват състоянието ви и се наблюдава повишаване на температурата е важно да се вземат адекватни мерки за лечение, които да бъдат предписани от вашия лекар.

Подходящото време за това да се консултирате със специалист не бива да бъде отлагано особено, ако:

 • Поддържате температура от 37-38 градуса, която несе повлиява от температуропонижаващи;
 • Болките стават по-силни;
 • Забележите налепи, които правят храненето и пиенето на течности невъзможно;
 • Появява се обрив по тялото.

Това е показателно, че нещо не е наред и задължително се налага да посетите своя лекар за да обсъдите с него какви лекарства е добре да включите за лечение.

Лекарства, които повлияват болките в гърлото

лекарства за гърло

Медицината е доста напреднала и има как да реши възникналите проблеми. Болезненото, зачервено гърло се лекува и симптоматиката може да отшуми в рамките на няколко дни при правилна сема на лечение с качествени и доказани лекарства.

На пазара се предлагат различни медикаменти под форма, която е лесна за приемане от пациента. Такива са спрейове за локално третиране на болката, бонбони за смучене, сиропи, таблетки и други. Съобразно състоянието и възрастта на пациента се препоръчва конкретно лекарство, което е в състояние да повлияе на заболяването.

Най-често при такъв тип симптоматика като зачервено гърло, дискомфорт, дращене специалистите предписват:

 • Неоангин;
 • Ангал – спрей и таблетки за смучене;
 • Асприп – сироп;
 • Голдисепт – спрей за уста;
 • Иновокс – таблетки за смуене;
 • Прополисов спрей за гърло и други.

Разбира се, когато се изписва курс на лечение е необходимо да уведомите своя лекар за евентуални алергии към някоя от активните съставки. В такива случаи се прибягва до предписване на натурални продукти, които са с минимален риск от странични реакции.

Повече за разнообразието от продукти, които могат да бъдат използвани като средство за лечение при изразена такава симптоматика можете да намерите в аптека Феникс.