19.04.2024
всесезонни гуми

Какво е нужно да знаете преди да купите всесезонни гуми

Сигурно и на вас ви е омръзнало да следите периодите за подмяна на гуми. Освен това съхраняването на сезонните се оказва проблем, а плащането на гараж може да не е по джоба ви. Именно поради това все по-голям процент от водачите са склонни да изберат магазин за всесезонни гуми, с чиято помощ кардинално да решат неволите с подмяната на гумите. И тъй като тока не е от най-лесните избори, които се налага да направим то днес ще се постараем да ви дадем някои насоки както ще направим и сравнение между зимни и всесезонни, което и се оказало сериозен ориентир и стимул да се фокусирате към по-добрите за вашето возило решения.

Защо е нужно гумите да се сменят

Отговора н този въпрос знаят и децата. Когато настъпят зимните месеци и асфалтовата настилка стане хлъзгава и влажна е особено важно да се използват зимни гуми, тъй като така се осигурява добро сцепление и автомобила остава стабилен. Аналогично през летния сезон е сменят зимните гуми с летни, тъй като асфалта е твърде нагрят и гумата трябва да отговаря н определена формула за да издържи на високата температура. Накратко правилните гуми имат отношение към това да можем да си гарантираме безопасност на пътя в съответните климатични условия.

Зимни Гуми

Но напоследък водачите търсят по-перспективни и улесняващи ги решения, а именно факта, че интереса към вида всесезонни гуми се повишава идва да покаже, че има защо днес да им обърнем по-специално внимание. Всъщност ако обърнете внимание ще забележите, че всеки магазин за гуми предлага три вида – летни, зимни и всесезонни, което е аргументирано от повишения интерес от страна на потребителите.

Подходящите за автомобила ви гуми са повод за спокойствието ви на пътя, така че предстои да разберете дали вида всесезонни са приемлив вариант за вашето превозно средство.

Зимни или всесезонни гуми

Консултантите в магазините ще потвърдят, че в определени ситуации всесезонните гуми за по-добрата алтернатива, но в  други са компромис. Защо това е така? Причините се крият в обичайните условия, при които шофирате. Структурата на една взесезонна гума е комбинация от летен и зимен вариант, но имайте предвид, че издръжливостта на аксесоарите при прекалено ниски температури не са от най-благонадеждните.

Удобствата от ползването на всесезонни гуми са:

  • Не се налага два пъти годишно да сменяте гуми;
  • Не ви е нужно място за съхранение на гумите;
  • Пестите пари;
  • Пестите време;
  • Колата ви винаги има подходящи гуми.

Тези ползи обаче са характерни за райони, в които не се наблюдават фрапиращи температурни разлики. Ако обичайте температурите в района по местоживеене не падат под -5 ° С то всесезонните гуми са едно перфектно решение. Освен това в такива места рядко се задържа сняг, което едва ли би било изпитание за вашето шофиране.

Не толкова добре изглеждат нещата с всесезонните гуми, които имате намерение да ползвате в по-усойни климатични условия. Предвид това, че издръжливостта им е гарантирана при стойности от -10°C до +30°C то това идва да покаже, че аксесоарите не са толкова устойчиви при други амплитуди. А това определено би довело до риск и дестабилизиране на превозното средство особено при сняг, лед, хлъзгава настилка.

Именно поради тези причини консултантите от магазините за всесезонни гуми първо се интересуват къде обичайно ще ги използвате за да се установи до колко ефективни биха били тази хибридна разновидност на летните и зимните гуми.

Да обобщим:

  • За сериозни зимни условия е добре да си ползвате зимни гуми, тъй като те гарантират сцепление с пътната настилка и не са повод за притеснение относно шофирането;
  • Всесезонните гуми са оптимално ефективен вариант при умерен климат, суха настилка и високи температури;
  • Всесезонните гуми се износват по-бързо предвид това, че не се сменят;
  • Всесезонните хибридни гуми са високоефективни, но при динамични зимни условия отстъпват на вида, специално предназначен за сложни метеорологични промени.

Преди да инвестирайте не подценявайте ролята на консултантите от магазините за автомобилно оборудване, които могат да ви дадат ценни съвети.