26.09.2021
триизмерно сканиране

Какво представлява 3D сканирането и в кои сектори намира приложение?

Във всеки офис, а вече и в дома ни използването на принтери не е някаква екстра и свръх технология. Освен принтерите често приложение намират и скенерите, които създават образ, който лесно можем да изпращаме в различен формат по електронна поща. С развитието на технологиите и навлизането през последните години на триизмерните принтери създаде предпоставка и  за  това дали тези иновативни технологии могат да се използват  и като скенери. Всъщност науката и компютърните технологии се развиват с часове и дори и с минути,  и наистина ни предлагат доста интересни варианти, които бихме могли да внедрим и в нашия бизнес. След създаването на 3D принтерите и тяхното приложение в редица сектори като автомобилостроене, машиностроене, корабна и самолетна сфера, дори медицина на следващо място се пристъпи  и към разработването на триизмерни скенери.

Съвременната технология по 3D сканиране развива невероятни възможности, които предоставят обстоен анализ на един физически обект. Събирането на множество данни не се ограничават само до неговите физически параметри, а се прави детайлно проучване, което е повод за редица подобрения и усъвършенстване на изследвания детайл. В изброените сектори, в които често се изработват прототипи и макети с 3D принтери се използват и триизмерни скенери, които наистина предлагат редица преимущества по отношение на бързото развитие и внедряване на нови изделия на пазара. Дори най-дребните детайли и сложни форми могат да бъдат сканирани и трансформирани на екрана на компютъра на инженера, който да извърши съответните подобрения без да се налага да губи време и да започва от нулата за да превърне физическия обект в такъв, който да обработва с цифровата програма.

3d сканиране

3D сканирането се превръща във все по-ефикасен метод, който се използва в редица индустриални сектори. Тъй като все пак технологията е в процес на разработка и подобрения няма как да пренебрегнем факта, че тя се прилага за ограничен кръг от обекти. В зависимост от вида на 3D скенера обектите, които могат да бъдат сканирани варират от 50 до 1500 мм. На практика това са наистина ограничени параметри, но пък за по-малките физически детайли са приложими и то доста ефективно. Както вече споменахме технологията не е съвършена и са възможни малки отклонения. Точността при сканиране е от 0,05 до 0,2 мм, което обаче при някой изискващи пълна точност елементи би било на толкова практично. Дигиталния образ, който се създава чрез 3D става все по-съвършен и  точен. Непрекъснатото подобряване на 3D скенерите наистина дава възможност много световно известни компании, които ежедневно се нуждаят от подобно сканиране да разчита и да се развиват в правилната посока.

Към ползите от 3D сканирането няма как да не изброим онези, които се отнасят до факта, че се предлага дигитализиране на различни по вид текстури. Независимо дали физическия обект е от метал, пластмаса, дърво или друг материал то скенера не се затруднява да пренесе обекта в електронен вариант и да ви го предостави за детайлен анализ и обработка. Услугата триизмерно сканиране вече се предлага и у нас. Несъмнено не е от най-евтините, но когато става въпрос за трансформиране в удобен и достъпен начин, който ще ви спести доста време наистина се оказва доста рентабилно решение да ползвате 3D скенер. За работа с триизмерните принтери  и скенери е важно да разполагате със специализиран софтуер. Само така ще можете да изпитате истинското удоволствие от работата с 3D обектите.

3D сканирането е скоростен начин да се създаде триизмерен обект. Улавянето му се извършва със специално устройство, което сканира формата, размера и всеки един компонент от физическото тяло и го трансформира в дигитален обект, който се появява на екрана на компютъра ви. Тези сканирани вече обекти, моделирани  и усъвършенствани могат пък да бъдат триизмерно принтирани за да се направи анализ на разликите и предимствата на новия проект.