25.07.2024
цветя

Какви са тънкостите при отглеждане на стайни растения?

Не е достатъчно да притежавате много цветя и те да красят целогодишно интериора в дома ви. За да са свежи и цъфтят периодично те имат нужда от постоянна грижа както и добри условия, в които да ги отглеждате. Стайните растения са изключително капризни не само на променящи се температури, а също така в какви саксии и цветарници ще виреят. Колко често ще цъфтят, дали ще оцелеят достатъчно дълго в помещението, което сте аранжирали с тях и пасват ли кашпите и саксиите, в които са посадени на останалата част от интериора? Всичко има ключово значение, което от своя страна изисква да се вземат особено важни мерки в опознаването на някои съществени потребности на различните видове растения, които имате намерение или вече отглеждате в дома си.

За да се радвате на красиви цветя през цялата година

При отглеждането на стайни растения има редица тънкости. Още при покупката на даденото растение флориста информира клиента за особеностите при отглеждането на съответното цвете. Каква влажност на почвата да се поддържа, дали да се постави на перваза за да се огрява от слънцето както и колко голяма да бъде саксията за да може да се развива правилно кореновата система са все интересни данни, с които е решаващо да се запознаете.

Красотата в дома със свежи саксийни растения е гарантирана. Наистина има изключително издръжливи и устойчиви на всякакви условия цъфтящи или вечно зелени цветя. И въпреки това неправилното им отглеждане е повод да не успеете да ги опазите и да им се наслаждавате достатъчно дълго време. Опитни цветари съветват да сте изключително взискателни към:

 • Големината на саксиите;
 • Видове цветя, които отглеждате в един цветарник;
 • Материал, от който съдовете за съдене на растения е изработен;
 • Устойчивост на кашпите на влага и по-силна коренова система.

Реално от това в какво ще отглеждате растенията зависи дали те ще цъфтят и ще се чувстват добре за да ви радват.

Защо ви е цветарник?

Цветарниците са комплексни решения, които осигуряват възможност за аранжиране на няколко вида цветя, които са засадени в саксия. Те създават много голямо удобство при отглеждането, тъй като на практика имат достатъчно на брой зони, в които да поставите саксии и кашпи с различни размери. В случай, че имота ви е с френски прозорци и няма как да оставите сандъчетата, кашпите и саксиите на пода то определено имате необходимост от добър цветарник, който да спомогне за организацията на любимите ви цветя. Определящи са няколко фокусни точки тук, които да вземете предвид при инвестиране в такова декоративно съоръжение.

Ключа към естетичната подредба е в:

 • Размера на цветарниците;
 • Височина;
 • Разстояние между отделните зони, където ще бъдат подредени саксийните растения;
 • Вид на съдовете за цветя, които могат да се аранжират по цветарника;
 • Брой нива, с които съоръжението разполага;
 • Материал на изработка;
 • Възможност за преместване с помощта на колелца и други.

Ще се изненадате колко важна е ролята на цветарника в имота ви. Наистина има смисъл от подобна покупка, тъй като благодарение на изделието си осигурявате хармония, естетичност и стил в аранжирането на любимите ви стайни растения. Освен това не се касае за някакво скъпо съоръжение, което да не можете да си позволите. Продукта е изключително сигурен, здрав и офертите, на които можете да го откриете се оказват поносими.

Как да решите трудностите при отглеждането на растения?

изкуствени цветя

Много по-прекрасен и уютен ще изглежда дома ви, ако отглеждате някакви цветя. Но има хора, които трудно се справят с подобни задачи. Всъщност причините за оцеляването на растенията не зависят само и единствено от това дали става въпрос за спазването на правилните стъпки при поливане, разсаждане и т.нат.

В някои случаи самите имоти не са благоприятни за виреенето на цветята. Те съхнат, не получават достатъчно естествена светлина или влажността е прекалена и те загиват. Определено не бива да се отказвате от идеята за разведряване на обстановката, защото сега в търговската мрежа се предлагат достатъчно красиви и близки до естествените като визия и автентичност изкуствени цветя. Какви са възможностите за покупка и от кой вариант да изберете за да задоволите копнежа си към естетичното, ефективното и стилно декориране на интериора?

Както при отглеждането на живите стайни растения и тук има няколко съществени момента, с които да се съобразите. Те се отнасят до:

 • Материали за изработка;
 • Антистатичност;
 • Лекота при поддръжка, например измиване под течаща вода;
 • Вид на изкуственото растение;
 • Преобладаващи цветове, които да се впишат в стайлинга на интериора ви;
 • Безопасност;
 • Цени и други.

Определящо е да имате цветенца в дома или на работното място било то и изкуствени. Те създават особено настроение и очарование, естетичност, креативност и уют. Струва си да инвестират отговорно и разумно като се възползвате от онези идеи, които са на разположение и могат да бъдат ваши буквално срещу един клик. В каталога на магазин MOVI.BG ви очакват прекрасни изкуствени декорации, с които да освежите помещенията.