26.09.2021
храни с холестирол

Полезни ли са хранителните добавки за холестерол

Сред една определена по-зряла възраст хората започват да следят нивата на „добрия“ и „лошия“ холестерол. Какво всъщност означава това и до каква степен влияе на нашето здраве? Днес ще се постараем за вдигнем завесата около холестерола и да споделим как можете а нормализирате невата му така, че наистина да оптимизираме здравословното си състояние, защото на пазара се предлагат доста интересни хранителни добавки за холестерол, оказващи благоприятно въздействие.

Какво представлява холестерола

За да търсим някакво лечение на даден проблем е необходимо на първо място да се запознаем с неговите особености. Затова първо ще потърсим отговор на въпроса – Какво е лош холестерол?

Сам по себе си холестеролът е представител на липидите. От холестерола се синтезират някои важни хормони и вещества, които влизат във функционирането на редица органи. Лош е холестерола в случаите, в които започне да се отлага по стените на кръвоносните съдове и така затруднява циркулирането ѝ. Появата на запушване на кръвоносните съдове е едно от най-честите причини за появата на сърдечно-съдови заболявания.

Когато нивата на лошия холестерол се следят и появата му се хване в начален стадий то тогава нещата могат да се контролират с хранителни добавки или медикаменти. Появата на висок или лош холестерол е ясен знак, че има нарушена функция на някои от важните органи и физиологични процеси. Появата на холестерола възниква като вид защитна реакция, с която закачените за стените на съдовете хорестеролни депа играят ролята на ответна реакция, която цели да алармира и защити. Обикновено при диабет, проблеми с обмяната на веществата, прекомерна консумация на храни с транс мазнини нивата на холестерола се повишават и е необходимо да предприемете регулиране с натурална хранителна добавка или друг медикамент, предписан ви от лекар.

Натуралните хранителни добавки – безобидния начин да се справите с лошия холестерол

За да се установи завишено ниво на холестерола се прави анализ, който се назначава от личния лекар и се извършва с помощта на кръвно-липиден профил. Установените завишени стойности са показателни, че е необходимо да проведете съответното лечение, което цели нивата на холестерола да влязат в норма.

хранителна добавка

Разбира се, че не е необходимо всеки месец да си правите такива изследвания. По-принцип те се назначават на лица, които:

Това са рискови групи, при които е препоръчително да се правят кръвни тестове на всеки 6 месеца за установяване невата на холестерола в кръвта.

 • Имат наследствена предразположеност към натрупване на лош холестерол;
 • Са над 20 години и страдат от наднормено тегло;
 • Консумират повече храни с животински произход;
 • Почитатели са на така наречените бързи храни;
 • Не са особено активни и водят застоял начин на живот.

Споменахме за хранителните добавки за холестерол и затова, че те могат да се използват в начален стадий на това заболяване. Когато „хванете“ проблема навреме то тогава нещата лесно се контролират и не се стига до фатални инциденти. Натуралните хранителни добавки, предназначени за нормализирането на стойностите на холестерола в кръвта са ефективни при:

 • Подобряване на обмяната на веществата в организма, поради чието забавяне се образуват високи нива на холестерол;
 • Пречистват кръвоносната система;
 • Подпомагат разтварянето на плаки и тромби ката така се намалява риска от запушване на кръвоносни съдове;
 • Спомагат за укрепването на кръвоносните съдове.

В съдържанието на натуралните хранителни добавки се включват редица билки, които са изключително благоприятни за здравето и дават много положителни ефекти в укрепването на кръвоносните съдове:

 • Глог;
 • Жълт кантарион;
 • Хвощ;
 • Бреза.

Препоръчително е натуралните билкови добавки за холестерол да се използват дори при минимално завишаване на стойностите. Добре е да се консултирате с лекар за да се намали риска от поява на алергии и други неблагоприятни последици. Грижата за кръвоносната система води до здраво сърце така, че не подценявайте нивото на холестерол в кръвта.