13.06.2024
шапка за комин

Каква е ролята на коминните шапки в димоотводната система?

Защитата на димоотвода има съществен принос за това отоплителния уред да работи ефективно и качествено. Много са фактите, с които сме ви запознавали в нашите публикации особено, когато става въпрос за различни модели отоплителни съоръжения. Но онези, които изискват особено внимание са печките, камините и котлите на твърдо гориво и пелети. Действително за да работят ефективно такива уреди те с нуждаят от качествено оборудване. Едно от често пренебрегваните обаче се оказва шапка за комин – https://www.balkanenergy.bg/category/shapki-za-komini. Кои са причините да опознаете ролята и принципите на защита на този димоотводен аксесоар? Останете с нас за да научите подробностите.

Защо комина се нуждае от защита?

Заговорим ли за шапки веднага се сещаме за онези, които самите ние използваме. Това разбира се са тези за слънце, които носим през лятото и зимните, благодарение на които се предпазваме от измръзване на главата. И сега се питате какво му е толкова специалното на комина, че се нуждае от шапка.

Има причина да се възползвате от този димоотводен аксесоар. Коминните шапки са не по-малко важни, които хората използват при различни климатични условия. Един от водещите аргументи, които се оказват важни за инвестирането в шапка за комин са именно природни явления като дъжд, вятър, сняг. Ето, че от предпазване от студа и влагата има нужда и димоотвода на отоплителната инсталация. Избирайки точно този тип елементи гарантирате честота в отвора на системата, от която димните газове се отвеждат в атмосферата. Когато няма препятствие то това идва да покаже, че се каса за:

 • Подобряване условията за работа на уреда;
 • Оптимална ефективност;
 • Намаляване на консумацията на гориво;
 • Не се затруднява процеса на извеждане на замърсителите и газовете при изгаряне.

Ролята на шапките за комин се изразява в защитата, която осигуряват на отоплителната инсталация. Затова консултантите съветват при нужда от висококачествени елементи, които имат способността да подобрят работата на отоплителните уреди да не пренебрегвате именно шапките, които ще се погрижат за комфорта в дома ви.

Още причини да поставите такв аксесоар на изгода на димоотвода

шапка

Разбира се защитата от климатични промени се оказва съществен приоритет, от който има смисъл да се възползвате. Но не д тук се изчерпват аргументите в тяхна полза. Сигурно сте виждали как доста птици гнездят върху отворите на комините, но това реално се оказва не само застрашаващо за самите тях, но и за стопаните на имота.

При гнезденето в отвора на комина попадат много сухи клони, листа и пера. А при високи температури те са лесно запалими и могат да предизвикат пожар. Определящо е да се подчертае, че когато се цели предотвратяване на появата на гнезда върху комина, които освен това могат да затруднят и извеждане на дима и миризмата в атмосферата основното спасение е именно шапката за комин. Елемента гарантира:

 • Отлична проходимост на димните газове;
 • Перфектна работа на уреда за отопление;
 • Намалява на риска от възникване на инциденти;
 • Подобрява изгарянето на горивото;
 • Предпазва от климатични промени и навлизане на вятър и влага в отвора на димоотвода.

Не пренебрегвайте този тип аксесоари. Те не са толкова скъпи, че да ви затруднят в инвестирането в защитни елементи. Символичната цена, на която се предлагат дори може да се окаже мотив да се възползвате от тези идеи, които безспорно се характеризират със своите отлични качества.

Видове

Много кратък преглед ще направим на видовото разнообразие. Опциите са съобразени с това, че отворите на комините са различни и предвид това пазара предоставя:

 • Шапки с различен диаметър;
 • Според материала на производство;
 • Според дизайна;
 • Допълнителни екстри – въртяща се, с предпазна мрежа против попадане на дребни предмети и други.

За повече информация можете да посетите сайта BalkanEnergy за да анализирате и опознаете в детайли предложенията за димоотводни аксесоари.