24.09.2022
двулицев матрак

Лесно ли е да се ориентираме в многообразието от съвременни матраци

Когато става въпрос за сън не бива да правим никакъв компромис с артикулите, които ни го осигуряват. Задължително спалнята трябва да е оборудвана с качествен и комфортен матрак, поставен на подходящото легло. Той се грижи за това да се събуждаме отпочинали и бодри, без болки в тялото и заредени с достатъчно енергия. Модерните матраци се отличават със сложна и детайлна изработка. За направата им са използвани наистина иновативни материали, които са способни да регулират температурата, да запазят формата на тялото и да осигурят необходимата опора по време на сън. Ако ви предстои подобна покупка то онлайн магазин Memo.bg е правилното място, където ви очаква невероятно разнообразие.

Кои са основните видове матраци

Моделите, които днес ще намерите на пазара имат различни характеристики и могат да бъдат избрани по редица критерии. Преди обаче да пристъпите към покупката е добре да се запознаете с най-популярните видове, от които така или иначе ще избирате:

еднолицев матрак
  • еднолицеви – този модел е познат като бюджетен, тъй като може да бъде намерен на много по-достъпна цена. Това е така, защото той може да се използва само от едната си страна, както подсказва и самото му име. От другата има монтирани дървени рамки, с които да го инсталирате на леглото. Обикновено пълнежът им е изграден от добре познатите бонел пружини. Те предлагат комфорт и удобство по време на сън;
  • двулицеви – матраци, които могат да бъдат направени от много и разнообразни материали. Тук производителите влагат мемори пяна, латекс, пенополиуретан и други съвременни компоненти. Всеки от тях има своята съществена роля за това да се чувстваме добре, докато спим. Двулицевите матраци могат да се използват от двете си страни, а това прави живота им много дълъг. Редовно трябва да се завъртат, за да се износват равномерно;
  • детски модели – за малчуганите има конкретно изработени варианти, подходящи за различните възрастови категории. Това е основният критерий, когато купуваме подобен продукт за децата;
  • топ матрак – той може да омекоти неудобния диван, да отложи покупката на нов модел известно време или да бъде използван, когато сме на почивка или на палатка. Цената му не е висока, а удобството, което предлага е несравнимо.

От магазин Memo.bg съветват внимателно да преценим бюджета си и да се запознаем с характеристиките на различните видове, за да останем доволни от покупката.

В кой момент трябва да потърсим нов матрак

Ако от известно време не се наспиваме добре и се събуждаме в лошо настроение, с някакви болки по тялото със сигурност отдавна е трябвало да се замислим върху покупката на нов матрак. С времето дори и най-качествените модели се амортизират, хлътват на места и вече не предлагат необходимия комфорт.

В случай че са минали пет или повече години от покупката, трябва добре да огледате артикула и да прецените дали той вече не е за смяна. Не изпускайте този момент, тъй като е възможно да си създадете редица здравословни проблеми и да навредите на доброто си настроение.

Критерии за избор на качествен матрак

Факторите, на които трябва да обърнете внимание когато търсите нещо подобно никак не са малко. Добре е да разгледате и сравните различни марки и модели. Критериите за избор могат да бъдат степенувани по следния начин:

  • подходящ размер – в Европейския съюз има стандартни размери, които са налични и в България. Те подхождат на повечето спални, но ако искате нещо различно и характерно може да поръчате по индивидуален проект;
  • дебелината – тук сериозно влияние оказва теглото на човека, който ще спи на мястото. Поради тази причина по-слабите хора могат безпроблемно да използват по-тънък модел, докато по-пълните ще се чувстват перфектно върху дебел матрак. Този показател варира от около 13 см до над 35см;
  • качество – животът му зависи главно от материалите, които го изграждат. Срещат се варианти с над седем години гаранция. Преценете каква сума сте склонни да инвестирате и се запознайте подробно с материалите, използвани за направата на артикула.

Не прибързвайте с поръчката, преди да сте проучили внимателно основните критерии за избор.