22.02.2024
апарат за кръвно

Съвети за покупка на апарат за кръвно налягане

Неправилно е твърдението, че само хора в напреднала възраст имат нужда от апарати за кръвно налягане. Всъщност много лекари съветват своите пациенти да си закупят такъв за домашно употреба, независимо от възрастовата им категория и дали са в рисковата група лица, които страдат от хипертония. В съвремието се оказва, че всеки втори човек има проблеми с кръвното. При едни се наблюдават високи стойности, а други страдат от ниско кръвно. Независимо от това какъв е вашият здравословен проблем то необходимостта от контрол и в основата на това да се извършва периодичен контрол върху отчетените от апарата показания.

Защо е необходим?

Потребността от това да имате под ръка апарат за кръвно налягане се осланя на редица фактори. Както вече споменахме покупката не зависи от това каква е възрастта на членовете на домакинството. За да можете да реагирате в ситуации, които възникват изневиделица и засягат вашето или някой от близките ви здравословно състояние наличието на апарат може да се окаже животоспасяващо.

Този тип уреди са изключително полезни, тъй като гарантират точни показания. С контрола и редовното проследяване на състоянието си можете да предотвратите сериозни последици като:

 • Инсулт;
 • Инфаркт;
 • Анемия;
 • Бъбречни увреждания и други.

Ако преди години кръвното се мереше само в лекарски кабинети то днес на пациентите се предоставя възможност да осъществяват контрол върху стойностите и в домашни условия. Пазара предлага доста практични и лесни за използване апарати, които позволяват много точно и прецизно отчитане на стойностите дори в домашна атмосфера.

На практика с такъв уред в дома си можете да бъдете сигурни дали да приемете таблетка за сваляне на кръвното или да я пропуснете. Периодичното измерване е важно особено при хора, които страдат от хронична хипертония.

Как се избира?

апарати за кръвно налягане

Основен въпрос, който вълнува клиентите е как от множеството, което пазара предоставя могат да изберат точно този продукт, който напълно да задоволи техните нужди и потребности. на първо място е добре да се ориентирате към такива продукти, които се предлагат в аптеките. Това ще ви гарантира качество и отговорно отношение към вашето здраве.

Други критерии, които могат да бъдат решаващи за взимането на крайно решение са свързани с:

 • Начин на измерване. Моделите, които ще откриете в аптеките са за такива с измерване чрез горен маншет или за китка. Препоръчват се тези, които се затягат около мишницата. Счита се, че са много по-прецизни и удобни;
 • Размери на маншета. Определено имате причина да опознаете чисто техническите особености на продукта с оглед на това да ви е по размер;
 • Механично или електронно отчитане? По-лесни за използване дори от по-възрастни хора са имено електронните, тъй като е достатъчно натискането на един бутон за да се стартира измерването на кръвното;
 • Производител и гаранции. Много съществен принцип за покупка на апарат за измерване на кръвното, тъй като ако държите да инвестирате отговорно то има защо де се фокусирате върху доказани решения.

Меренето на кръвното е добре да се записва. А сега много от съвременните апарати разполагат и с памет, в която съхраняват последните десет измервания, което е голямо удобство, от което можете да се възползвате.

Как правилно да извършите измерването?

Има редица грешки, които отчитат потребителите що се отнася до осигуряването на точно измерване на показанията, отговорни за вашето здраве. Това, което е необходимо да имате предвид като правила за прецизно и точно мерене са:

 • Не приемайте кофеинови напитки поне 30 минути преди използването на апарата;
 • Не пушете непосредствено преди мерене;
 • Седнете спокойно и не измервайте в изправено положение на тялото;
 • Маншета трябва да е поставен върху кожата, а не върху дреха;
 • Преди да започнете използването на уреда се запознайте с инструкциите за употреба.

Ако имате известни притеснения за здравето си поради показанията на апарата за кръвно не се колебайте да потърсите лекаря си.