25.07.2024

Тротинетките и уличното движение: Подгответе детето, за да се наслади на възможностите

Пътищата стават все по-натоварено и опасно място, поне що се отнася до големите градове. От друга страна, всеки родител иска да осигури максимален комфорт и удобство на своето дете. Това спокойно може да се осъществи, като му набавите удобно и любимо превозно средство.

Какво ще кажете за тротинетка?

Тя може да е решението на редица логистични дилеми и в добавка да донесе нужното удовлетворение от престоя навън. Преди да подходите лекомислено, обяснете основните правила за движение, които ще създадат повече спокойствие за децата и за вас, като родители.

Обособени колоездачни маршрути

В повечето случаи мъниците се възползват от преките и удобни алеи, предназначени за безмоторните возила. Понякога все пак се налага да пресичат главните улици. Добре е да изучите заедно готови маршрути, които детето да използва безопасно, когато е само.

За какво да внимават

Независимо дали децата са избрали светофар или пешеходна пътека, изключително важно е да запомнят, че зелената светлина не означава сто процента свободен път. Винаги може да се натъкнете на недобросъвестен шофьор или на такива, които също имат предимство. Например ляво завиващите.

Обяснете нагледно ситуацията на мъниците с тротинетки. Нарисувайте схема с платна или използвайте подходяща настолна игра.

Друго важно условие за използването на пешеходна пътека е отново уверението, че всички автомобили са спрели. Спазването на следните препоръки е от огромно значение:

  1. Тук децата нямат право да карат нито тротинетка, нито колело, а трябва да пресичат бутайки въпросното средство на колела, освен ако пътеката не е продължение на велоалеята.
  2. Важно условие е проверката на второто или третото платно. Отново лесно ще получите разбиране чрез нагледни примери. Това, че един шофьор е видял пешеходеца и е спрял, не гарантира, че и останалите ще го направят. Ако искате да сте сигурни, заложете на подлезите и надлезите, стига превозното средство да позволява носене на ръце или бутане. Едва ли ще имате подобен проблем при наличието на тротинетка. В повечето случаи те са леки и ергономични.

Тротинетките и училището

Защо не?! Никак не е лошо да използвате симпатичните возила за превоз до училище. Те са достатъчно малки, за да се приберат в класната стая.

Повечето училища предлагат стоянка за колела, така че това може да е другият начин на съхранение. Единствено ще трябва да набавите заключващия механизъм. След като свършат със задължителните часове, децата могат да превключат на режим игра още в училищния двор, преди да са се прибрали.

Многофункционалните превозни средства могат да са удобни дори за мама и татко. Стига да решите, че са удачен вариант за придвижване в градската среда.

Тротинетки за малки и големи от Гуга: https://www.guga.bg/trotinetki.