вт. авг. 11th, 2020

Съвети за безопасност при работа с брадви за цепене на дърва

Въпреки наличието на много по-технологични и енергоефективни отоплителни уреди, все още голяма част от населението на България се отоплява по стария познат начин – на дърва. Това изисква предварителното им нацепване до подходяща големина, за да може да се побере в огнището на печката, парното котле и т.н. За целта се нуждаем от брадва за цепене на дърва. Какви разновидности са достъпни в Бриколаж и как да изберем правилната?

Какви видове брадви има

Основно наличните брадви са два вида – големи и малки. Големите са предназначени за цепене на дебели дърва или тяхното сечене в гората. Те се отличават с по-голямото си и масивно стоманено острие и дългата монолитна дръжка. Късите обикновено са предназначени за разсичане на по-тънки клони или с туристически цели. Последните, разбира се, са с по-къси дръжки и са много удобни за захващане с една ръка, което доста улеснява работата с тях.

Днешните варианти на брадви за цепене са универсални и тежат много по-малко килограми. Въпреки това, колкото по-дълга е дръжката, толкова ударът е по-мощен. Остриетата са различни по размери и дебелина, като по-големите са подходящи за разсичане на дебели дърва, а по-фините – за дърводелски цели.

Как да изберем според нуждите

Преди да направим своя избор на брадва за цепене е редно да знаем дали ще ни се налага да я използваме за дебели или тънки дърва. Ако те са по-дебели, трябва да изберем инструмент с по-голямо и масивно острие и по-дълга дръжка. От друга страна, при по-тънките дървета с 5-10 см диаметър можем да използваме и по-малките и леки варианти. Това няма да уморява ръцете по време на по-продължително цепене, а производителността ще е в пъти по-голяма.

Редно е при подбора също да преценим и материала, от който е направена металната част. За предпочитане е вземането на стоманено острие. Те са здрави и с повишена якост. Издържат на силни удари, дори и при разсичането на по-големи и сухи пънове. Остриетата им са по-податливи на многобройни заточвания и са по-издръжливи.

Как се цепят дърва с брадва

  1. Трябва за начало да подсигурим подходяща основа, която да предпазва острието от изтъпяване – резен от друго дърво е добър вариант.
  2. Винаги поставяйте резена върху тази основа преди неговото разсичане.
  3. Дръжката на секирата се хваща с лявата ръка в нейния край, а с дясната – в нейното начало. При замахване над главата, дясната ръка се изтегля към лявата и с умерена сила разцепете дървото по средата.

Първите няколко опита за цепене може би ще са неточни, но бързо се свиква. В Бриколаж разновидностите са големи, а цените – ниски.