25.07.2024

Интериорен дизайн на дневна: 11 дизайнерски съвета

Независимо дали Вашият стил е традиционен или модерен, ежедневен или официален, смел или семпъл, Вашата всекидневна трябва да бъде мястото, на което да се чувствате комфортно, да се отпуснете и да прекарате добре времето си с приятелите, семейството или сами. Има насоки за интериорен дизайн на дневна, чрез които тя да изглежда страхотно. Затова, преди да се захванете с тази задача, въоръжете се с няколко дизайнерски съвета и трика от дизайнера на Моми Студио при проектирането на интериорен дизайн на дневната. Ето някои от любимите ни:

1. Смесете светлината и тъмнината. 
Когато всекидневната е бяла и светла, тя може да се усеща прекалено „чиста” и недостъпна. Когато всичко е тъмно пък може да се почувствате като в пещера. Но смесването на тъмни и светли тонове създава динамичен вид, който има дълбочина и баланс. При интериорен дизайн на дневна, а и на всяко друго пространство, се извлича полза от включването на поне малко бяло и малко черно в декора. 

2. Контрастувайте неутралите цветове. Освен някои бели и черни тонове, декорирането на всекидневната с различни контрастни неутрални цветове, води до усещане за разкош и приветливост. Представете си интериорен дизайн на дневна с бели стени, диван с карамелена кожа, месингови предмети и синьо-сиви шкафове. Всички елементи контрастират един с друг, което подчертава различните им покрития и нюанси. Това прави палитрата богата още преди да бъдат добавени други ключови елементи като цвят, шаблон и текстура. 

3. Играйте с материята. Текстурата е лесна за пренебрегване при интериорен дизайн на дневна. Но тя е важна, за да се чувствате уютно в стаята. Това важи и за плюшените материи, които са приятни на допир и за по-твърдите платове, които добавят контраст. Включете кожа, памук, вълна, метал, камък, стъкло, растения и колкото се може повече различни текстури.

Възглавниците са чудесна отправна точка, особено ако украсявате всекидневна с малък бюджет. Купете и други аксесоари и обзавеждане, за да добавите нови материи към палитрата, дори и в малки дози. 

4. Задължително включете дърво. Не можем да говорим за текстура в интериорен дизайн на дневна, без да използваме дърво – един от най-добрите материали за придаване на усещане за топлина и уют в дома.

Има толкова много начини да използвате дървен материал в декора, всеки от които ще направи пространството по-примамливо. Помислете за стенни облицовки, допълнителни масички, подвижни табуретки, рамки за картини, крака на дивана и изваяни произведения на изкуството – това са само част от многото опции.

5. Смесете видовете тапицерия. Разбира се, повечето магазини за мебели Ви дават възможност да закупите всички мебели за всекидневната в подходяща еднаква тапицерия, но това не означава, че трябва да го направите. В къта за сядане, тапицерията може да дава усещане за зрялост и ред, но ако искате дневната да е уютна и гостоприемна, смесете и нагласете тапицериите на мебелите си, за да придадете на дизайна малко повече индивидуалност.

Един от най-безопасните начини да направите това, е да съчетаете кожени столове с диван от плат или обратното, така че материалите да контрастират по очевиден начин. Такъв тип интериорен дизайн на дневна дава усещане за разнообразие и всеки член от семейството получава това, което отговаря на неговите предпочитания.

6. Изберете практични тъкани. Като говорим за тапицерия, особено важно за всекидневните е да бъдат не само удобни, но и трайни. И все пак това зависи и от Вашето семейство. Може да имате бебета или малки деца, както и домашни любимци, а те могат да създават бъркотия и петна по мебелите. Като цяло, тъканите с неутрални и не много светли или тъмни цветове, са най-сигурният залог, че мръсотията и износването няма да личат толкова.

Кожата е лесен за поддържане материал, защото може лесно да се избърше, когато се изцапа. Обикновено е по-лесна за надраскване от останалите тъкани, така че може да не е добър вариант при наличието на животни. 
Денимът и кадифето са двете други материи, които могат да бъдат привлекателни, но издръжливи. Освен това, те добавят интересен акцент, в сравнение с обикновените памучни или вълнени тапицерии, които често виждате в магазините. Когато избирате плат за мебелите в хола си, потърсете материал, който е комбинация от естествени и синтетични тъкани, за да получите практическите особености от двете. Една плътна тъкан ще бъде по-издръжлива от една рехава (която оставя много място за скриване на мръсотията), независимо от материала.

7. Добавете цвят. Въпреки че можете да създадете красив интериорен дизайн на дневна без ярки нюанси, добавяйки дори малко цвят, ще направите атмосферата спокойна и приветлива.

Ако се съмнявате в това, погледнете веселото синьо – това е цвят, който обикновено всеки харесва. Той отлично контрастира с топли елементи като кожа и дърво, и е достатъчно неутрален, за да пасне с всякакви други бъдещи акценти. 

8. Добавете килим с шарки. Килимът е мощен инструмент в интериорния дизайн на дневната, внасящ в стаята енергия, свеждайки до минимум появата на петна или износване по подовата настилка. Той обозначава зоната за сядане и дава на цялата стая усещане за живот. 

9. Изберете подвижни маси и табуретки. Леките маси, табуретки и дори сгъваемите столове, които могат да се местят лесно, правят дневната много по-удобна, давайки Ви много възможности да си почивате или да настаните неочакван гост. 

10. Осигурете нужното пространство. Без значение колко голяма е Вашата всекидневна, има ограничение за това колко гости можете да настаните в нея. Освен това е важно да решите дали искате да дадете възможност за интимни разговори или за уютни събирания. 

Огромният 12-местен диван може да изглежда страхотно и да е идеален за парти, но ако искате да създадете задушевна обстановка, е най-добре да осигурите по-малко места за сядане и да ги наредите възможно най-близо едно до друго.

11. Не го приемайте прекалено сериозно . Всекидневната е чудесно място за поставяне на интересни предмети, като шарени възглавници, плетени кошници за съхранение и забавни мебели.

Усещането за перфектен ред в нея ще означава, че всичко, което изглежда не на място, ще изпъква, докато създаването на контролиран хаос ще показва, че разхвърлените играчки на пода или драпирано одеяло са точно на мястото си.