25.07.2024
интериор офис

Модерни мебели за изискан и практичен интериор

Термините, които използваме днес по отношение на онези детайли, които използваме като мебелите и всеки друг вид обзавеждане датират от дълбока древност. Например понятието мебел се използвало от на нашите предци като описание на подвижните предмети в едно жилище. Всички онези обекти, които били свързани  с ежедневните им дейности като спане, хранене, четене, подреждане на  лични вещи и много други били наричани mobile. Тъй като това били предмети, които можели да променят своето местоположение именно поради тази причина за да не се изброява наименованието на всеки един от тях те пили поставени под общото наименование мебели. Днес разбира се, има много повече начини да сформираме определени групи такива предмети, които ползваме за да направим дома си много по-удобен и уютен. Наричаме ги мебели, интериор, обзавеждане или с техните собствени наименования, които ни показват какво  е тяхното предназначение.

мебели детска стая

Организирането и декорирането на обстановката, която ни заобикаля по начин, който наистина ни носи лично удовлетворение визуално и функционално наричаме интериор. Дори по отношение на спазването на определени правила за организиране, декориране и мебелиране днес има и професия, която точно се занимава със създаването на атмосфера, която да пасва на характера, строителните дадености и всякакви други характеристики на помещенията. А мебелите са част от интериора и те са основния компонент, с който изграждаме такава среда, в която се чувстваме спокойни, обкръжени от вещи и предмети, които се грижат за удобството и настроението ни.

Знаете ли, че много фирми производители гледат на всеки един създаден от тях продукт като истинско произведение на изкуството. Ами замислете се колко труд е нужно да се вложи самото проектиране, моделиране и изработване на дадена мебел. всеки служител, който взима участие в този процес оставя частица от себе си, от уменията, опита си. така, че ако се обърнете и разгледате всички мебели у дома си ще видите, че наистина във всяка от тях има нещо специално и впечатляващо. По отношение на своето предназначение всеки един детайл от обзавеждането на офис, дом, хотел и т.нат си имат строго определена задача. Но тя не е насочена единствено към това да се запълни пространството и да има къде да седнете или легнете. Ролята на комбинирането на мебели и интериор е да се създаде една завършена картина, която да удовлетвори сетивата ни, да направи така, че наистина да изпитваме пълна удовлетвореност от това, че ги има и са до нас.

дневна

Потребителите днес са наистина страшно облагодетелствани от факта, че на пазара има страшно много производители, търговци и интериорни дизайнери, които могат да помогнат за създаването на една удивителна и обещаваща стил и естетика атмосфера. Намесата на един интериорен дизайнер всъщност има за цел да създаде една удивителна и напълно функционална обстановка като се прикриват недостатъците на помещенията и се превръщат в предимства. А това е доста трудно и ако човек няма нюх и умения то трудно би постигнал желания ефект само с покупката на мебели. Трябва да знаеш как да ги съчетаеш, как да ги позиционираш и да извлечеш максимума от тях като употреба и излъчване.

Любопитни факти сочат за исторически техники, с които са били обзавеждани домовете на хората съобразно тяхната религиозна принадлежност. Например в определени области на Испания домовете на гражданите са били декорирани с часовници, лампи, възглавници, които имали за цел да подчертаят символиката на религията. Затова не били случайност и кръстовете, които били фрезовани по мебелите като легла, столове. Днес тези акценти са по-скоро насочени към индивидуалното ни чувство за комфорт и естетика и не толкова символика се търси при избора на мебели и създаване на интериор, който да насочва към култ към различни божества.

Доста  дълъг път изминават мебелите докато стигнат до това, което днес намираме в търговските обекти. Това, което ни прави впечатление е, че използваните преди години материали основно са се ограничавали до естествено дърво и метал, докато днес има страшно много производни на тези основни компоненти, с които се създават удивителни и невероятно атрактивни предмети, които ползваме с удоволствие в спалнята, дневната, кухнята. Поради това, че днес живота ни тече на бързи обороти то търсим такъв интериор, който не просто визуално да допринася за нашето спокойствие, а да не изисква толкова много внимание и грижи по поддръжката му. Всяка домакиня с неохота ще сподели, че е доста неприятно да отделя време за почистване на мебелите. Именно поради това производители и проектанти на мебели избират да влагат такива материали и суровини, които определено не се нуждаят от особено внимание. ПДЧ, лакирани плоскости, МДФ и естествена лакирана дървесина определено не се нуждаят от специални препарати, с които да третирате мебелите. Предимствата на тези материали е в това, че грижата за тях се свежда единствено до това да почистите праха с мека памучна кърпа.  Освен това такива мебели са наистина доста здрави и определено не подлежат на нараняване толкова лесно колкото изглежда. Здравите и плътни плоскости са максимално издръжливи на натоварване и с години можете да се радвате на присъствието и употребата на такива мебели в дома или работното си място.

Създаването на безопасен, елегантен и практичен интериор зависи до много голяма степен от избора на мебели и тяхното позициониране в отделните части на стаята. Характерна особеност за обзавеждането на българския дом е , че през годините наистина се забелязват доста трансформации, през които се преминава. От твърде натрупан с мебели, които повече пречат отколкото да има ползи от тях, до елегантно и просторно аранжиране, напомнящо космически стил. Но самите тенденции на пазара са насочващи клиентите и поради това в търсене на модерно и практично решение стигаме до покупката на обзавеждане и създаване на интериор, който ни доставя практическо и визуално удоволствие. А в наши дни е лесно дори без да излизате от дома си да направите бърз преглед на новостите в мебелния сектор, идеите за създаване на модерен интериор и дори поръчка на избран детайл, с който да попълните колекцията си от функционални и съобразени с тенденциите мебели.