26.09.2021
скрити течове

Как бързо и без мащабни разходи се откриват скрити течове

Все по-иновативни стават Вик услугите. Модернизирането на сектора, използването на повече техника и апарати е сред основните приоритети на водопроводчиците. Тръбните ключове и останалите ръчни инструменти не са достатъчни за да се намери ефективно и бързо решение. има например аварии, при които използването на ръчни инструменти ще нанесе доста материални щети. Именно поради това експертите от сектора насочват своя ресурс в прилагане на техника, с която са сведат до минимум разходите на клиентите. Ясно е, че няма как домакинствата да приемат с добро око къртенето на стени, демонтирането на облицовки и т.нат. само и само да се отговори на въпроса – има или няма скрит теч за стената. Има доста по-модерни решения днес и точно за тях ще си говорим днес. Защото иновативните методи прилагани за скрити течове откриване са доказано по-коректни, бързи и освен това са супер ефективни спрямо потенциалните разрушения по имота ви.

Без къртене, без щети по имота

Това е мотото на онези водопроводчици, за които е определящо да се използват съвременни начини за откриване на течове. Вероятно помните как преди десетилетия ВиК екипите посещаваха жилищата на хората с такива проблеми – въоръжени до зъби с чукове, къртачи и тежка техника. Днес това не е нужно, тъй като има доста по-щадящи иновативни способи, които:

  • Пестят време;
  • Пестят ресурси;
  • Не нанасят материални щети по жилището ви;
  • Изключително прецизни и точни са.

Няма как това да не се отрази на интереса на нуждаещите се от такива услуги, защото в крайна сметка никой не би желал имота му да бъде цялостно ремонтиран поради некоректно откриване на скрит теч и придружаващите го разрушения.

С модерната апаратна диагностика, която се прилага от все повече специалисти от бранша идва да покаже, че наистина има решения далеч по-ефективни и бързи.

Уреди за апаратно диагностициране

Изключително надеждни и коректни са в своята работа са този вид апарати. Модернизирането на ВиК услугите определено се приема много добре както от самите водопроводчици, чиято работа е максимално улеснена, така и от клиентите, за които варианта разрушения и къртене нее приемлив. Използваните уреди и апарати за диагностициране на скрити течове са доста разнообразни. В зависимост от това какъв е съответния случай, дали е лесен достъпа, до който се предполага, че има теч, дали става въпрос за жилищна или нежилищна площ и т.нат. се прилага такъв апарат, който би дал най-точна и прецизна информация за това къде има скрити течове.

течове

В следващите редове ще ви запознаем с най-масово прилаганите, но абсолютно доказани като супер коректни и прецизни решения, предпочитани от все по-опитни, квалифицирани водопроводчици.

  • Термокамери

Спецификата на този вид апарат е, че работи на принципа на температурните разлики. Удобствата, които предоставят уреда се дължат на факта, че се дава моментална оценка на състоянието на водопроводната инсталация и с точност до 98 % се доказва съществуването или не на какъвто  и да било теч и авария. Иновациите при този вид диагностика се състоят в бързината при работа с уреда както и факта, че дори водопроводчици с недостатъчно опит биха могли да се справят успешно с локацията на съществуващи течове. Термокамерите са едни от най-ползваните уреди за апаратно установяване местоположението на течовете, тъй като наистина са приложими при разнообразни като габарити пространства;

  • Ендоскопски камери

Това са малко по-специални уреди, които се прилагат при сериозни авари на централен водопровод. Тяхното използване е насочено главно към максимална прецизност, тъй като в доста случаи се налага намесата на багер и друга техника за да се достигне до теча и да бъде бързо и качествено отстранен;

  • Ултразвук

Също съвременен способ за откриване на течове, който е аналогичен на термокамерите, но тук се обследва звука, а не температурата. Ефективен и приложим както за жилищни така  и нежилищни сгради.

Практични, полезни, спестяващи време и допринасящи за много по-малко материални щети – така накратко можем да опишем апаратите, които се използват за откриване на скрити течове.