25.09.2021
дерматолог

Какво е нужно да знаете за прегледа при дерматолог

Дерматологията е един т най-специфичните дялове от медицината, който се отнася не само до лекуване на различни проблеми с кожата, а също така изследва ноктите, косата, установява и диагностицира алергии. Кожните лекари или известни като дерматолози са специалисти, които използват различни способи и методи за решаване на възникнали с един от най-важния човешки орган проблеми. Те следва да направят оценка на заболяване, кожно образувание или друг дерматологичен проблем и в следствие на поставената диагноза да назначат лечение.

Диагностициране – методи и принципи

Поставянето на диагноза се извършва след медицински преглед. Няколко са начините да бъде извършен анализ на проблема, от който пациента има оплаквания. Сред най-ефективните, които се прилагат в съвременната медицина е дерматоскопия от дерматолог, при който се изследва повърхността на кожата. Чрез прилагането на инструмента се анализират разнообразни кожни лезии, пигменти, доброкачествени или злокачествени образования.

Ролята на този модерен способ за диагностика цели да улесни задачата на дерматолога. Самото изследване се извършва с помощта на лупа и мощна светлина, с чиято помощ се обследват разнообразни кожни модели. Когато се извършва преглед с просто невъоръжено око е възможно дерматолога да пропусне важни причинители на заболяването и да назначи лечение, което да не бъде достатъчно ефективно. При дерматоскопията се наблюдава много добра възможност за поставяне на диагноза чрез прилагане на съвременен апарат, с който многократно се увеличава образа на изследваната област или зона.

Дерматоскопия

Имайте предвид, че това е един доста ключов метод за извършване на диагностика, тъй като за да бъде точно установен проблема е необходимо дерматолога да бъде добре обучен и да има опит. В клиника Мирабел Бургас се поставят едни от най-правилните диагнози именно с метода дерматоскопия, с която се позволява изследването на редица заболявания като:

 • Доброкачествени или злокачествени бенки;
 • Меланоми;
 • Невуси;
 • Лунички;
 • Себорея;
 • Алопеция;
 • Кератози;
 • Непигментни образувания;
 • Карциноми и други.

От значение ли е опита на дерматолога

Когато търсите дерматолог в Бургас със сигурност се информирате кой от тях има доказан опит и с каква апаратура и техника борави в кабинета си. Освен това опитния кожен лекар ще се фокусира върху вариантите за правилно поставяне на диагноза преди да започне с лечението. Не е задължително да се експериментира, защото все пак става въпрос за вашето здраве.

Наред с модерно оборудваните дерматологични кабинети както и доказан опит на специалиста се препоръчва внимателно да се запознаете с информацията, която е предоставена в сайта на дерматолога. Не се изненадвайте, че над 90 % от специалистите не само в Бургас, но цялата страна имат и своето виртуално присъствие. То е необходимо с оглед на това да предоставят на пациентите основна информация относно предстоящия преглед. Така например много от вас ще узнаят, че преди преглед е необходимо:

 • Да не се прилагат поне седем дни преди прегледа козметични продукти върху засегнатия участък;
 • Да се носи наличната медицинска документация, която е свързана с извършени изследвания и диагнози както и експертизи при болничен престой;
 • В случая, че става въпрос за алопеция или друг вид проблем по окосмена част е важно да не се използва измиващ продукт поне три дни преди прегледа;
 • Да не се поставя лак или друг козметичен продукт п ноктите, ако прегледа ще бъде извършван върху съответната зона.

Опитния дерматолог винаги подхожда професионално, ангажирано и отговорно съобразно вашето заболяване. Поставянето на диагноза се извършва съобразно естеството на проблема. След назначаване на лечение се прави график на вторичните прегледи, които се базират върху индивидуалността на заболяването.

Ако се нуждаете от опитен специалист в Бургас можете да се доверите на специалистите от екипа на клиника по естетична дерматология Мирабел. Поверете здравето си на компетентни и квалифицирани дерматолози.