ср. ян. 20th, 2021
панелен радиатор

Радиатори – основни насоки при избор

Необходимост от възстановяване на отоплителната инсталация може да възникне по всяко време на годината. Независимо дали в момента използвате радиатори за парно или друг вид отопление то определено сред главните критерии, които биха били решаващи за ефективността на такива системи е тяхната икономична работа. А за да работи икономично се нуждаем от професионални насоки, съвети и наставления, които могат да се превърнат в ориентир за подобряване на температурата през зимните месеци. Специалистите от бранша например съветват да те отговорни и да вземете нещата в свои ръце още преди фактическото настъпване на отоплителния сезон. Така ще можете да си гарантирате ефективност и целенасоченост към постигането на така мечтаните ниски сметки. Ето няколко интересни съвета, които можете да приложите в случай, че предстои да подмените цялостно или частично типа на отоплението в дома.

Защо се препоръчва парното отопление с радиатори

Все повече домакинства обитават тристайни и многостайни жилища. Големия дом е удобство, но и ангажимент, защото в крайна сметка наистина се оказва изключително ангажиращо да се открие адекватен и икономичен вариант за отопляване. Избора на уреди, радиатори, изграждане на инсталация е процес, който ще отнеме време, но пък едно е сигурно – инвестицията ще си заслужава, защото така ще имате цялостно решение, с което бързо и ефективно ще отоплявате вашето жилище.

радиатор

Парното отопление с радиатори е свръх икономично, защото се ползва един уред, а топлината се разпространява в помещенията, в които има инсталирани радиатори. И за да бъде още по-рентабилно и задоволяващо нуждите на домакинството онова, което съветват специалистите от бранша е да сте взискателни към избирането на радиатори. Телата са ключове елемент, който:

 • Може да отопли за кратко време всяко помещение;
 • Използвате дълги години без сериозни аварийни ситуации;
 • Подходящи са за ползване в домашни условия;
 • Отговарят на най-високи качествени показатели за издръжливост и устойчивост на ежедневно експлоатиране;
 • Могат да се адаптират лесно, а поддръжката им е минимална (веднъж годишно се прави профилактика).

Радиаторите и парното отопление си имат своите огромни предимства. Независимо от големината на пространствата, в които ще се инсталират те могат да се справят доста прилично с отопляването и то най-високо ниво. За целта обаче това, което трябва да направите е да изберете такива радиатори, които напълно да удовлетворят спецификата на жилището.

Лесно или трудно е да се избере радиатор

Със сигурност има някои моменти, които могат да ви затруднят при избираното на радиатори за парно отопление. Търсим ефективност, естетика, приятна обстановка и максимално бързо затопляне и поддържане на температурата в помещенията. За да се определи типа на радиаторите главно значение има материала, от който те са изработени. На пазара са познати няколко групи радиатори, които се ползват в зависимост от това какво търсят клиентите и какво могат да си позволят:

 • Радиатори от чугуни;
 • Стоманени радиатори;
 • Алуминий;
 • Биметални.

Това са най-разпространените материали, от които масово се произвеждат всякакви размери радиатори. Само ще отбележим, че не всички са достатъчно гъвкави, че да могат да удовлетворят желанията ни за елегантност, естетичност и функционалност.

Покупката на радиатори е добре да разглеждате като обективна инвестиция, защото в крайна сметка наистина може да се окаже, че са неефективни и нерентабилни според техническите особености на сградата и помещенията. Ако търсите универсално отоплително устройство, което наистина да ви служи години наред е препоръчително да е запознаете детайлно с детайлите, които формулират един радиатор като добър, а друг като още по-добър.

Фокусните моменти се анализират в следните показатели:

 • Топлоотдаващи свойства;
 • Висока технология при изработка на телата;
 • Производителност;
 • Многообразие от форми и размери;
 • Елегантен дизайн;
 • Лесен монтаж;
 • Ефективност;
 • Дълъг живот на материала.

Не е толкова лесно човек да реши как ще се отоплява през зимата. Избора препоръчваме да бъде добре обмислен и съобразен с основните индивидуални характеристики на помещенията и жилищната площ. А за да придобиете представа за това кои са най-добрите решения можете да се запознаете и с втората част посветена на правилния избор на радиатори.