29.01.2022
водно отопление

Особености на системите за подово отопление

Ако преди няколко десетилетия нашите предци са разчитали единствено на камините и печките на дърва за да се отопляват то в съвремието съществуват редица иновативни способи, които ни гарантират уютна и приятна атмосфера през зимата. Освен високотехнологични уреди на пазара можем да открием и функционални системи, които да осигурят ефективно, цялостно отопляване на имота, независимо от неговата специфика и квадратура. Ярък пример за такъв тип високотехнологични инсталации е системата за подово отопление – https://www.balkanenergy.bg. Удобствата и ползите от използването им определено са на много високо ниво и днес ще ви запознаем по-детайлно с тях.

За чист и топъл дом

Подовото отопление е изключително привлекателно за стопаните на нови жилища. Преди да се стартират ремонтните дейности това, което е важно да отчетем е, че когато се касае за избор на такъв метод за отопляване то той следва да бъде планиран преди да се положи декоративната подова настилка. Така, че ако сте си купили нов имот и предстои да правите ремонт за да стане годен за обитаване то сега е момента да предвидите и използването на подово отопление.

Напълно логичен е избора, който ще направите, тъй като системите се дефинират като едни от най:

  • Благоприятните за ефективно отопление;
  • Отоплящи имота без това да повлияе на чистотата и комфорта в помещенията;
  • Тиха инсталация, която няма да наруши спокойствието дори при работа през нощта.

Ще се изненадате колко дискретно, но за сметка на това ефективно ще бъде отоплен имота ви, благодарение на това, че сте избрали система за подово отопление.

Видове и особености

Изолация за подово отопление

Навярно сте се запознали и сте наясно, че при този тип инсталации съществуват два основни типа решения съобразно енергийния източник, който се използва. По този принцип инсталациите се делят на два основни типа:

  • Сухи, изцяло захранвани от електричество;
  • Водни, които са аналогични на парното отопление, но радиаторите са заменени с тръби, които са монтирани под подовата настилка.

Въпрос на избор е кой от методите ще приложите, тъй като и двата варианта си имат своите качества. Ще отбележим, че когато се използват електрическите системи то домакинството има по-голяма автономност и свобода, тъй като всяко едно помещение се захранва отделно. Така, че когато една стая не е използвана дълго време то можете да изключите подовото отопление. Съвременните електрически системи са енергийно ефективни, така че консумацията на електричество не би се отразила на отоплителните сметки през зимния период.

За водното подово отопление специалисти споделят доста добри коментари. На практика става въпрос за парно отопление, но осигуряващо се от пода. Лъчистата енергия е много по-безопасна и благоприятна за дома, тъй като ще установите значително намаляване на домашния прах. Освен това при водните системи бихте могли да използвате различни енергийни източници, които значително да намалят разходите през зимата.

Най-популярни партньорства, които се препоръчват от експерти в отоплителния бранш са:

  • Термопомпи;
  • Камини на пелети с водна риза;
  • Котли на газ;
  • Котли на твърдо гориво и други.

Ефективността, която ще отчетете е на много високо ниво и това безспорно ще удовлетвори домакинството при използване на уред през отоплителните месеци.

Какво е важно да знаете

Това са системи, които задължително трябва да бъдат предвидени преди провеждането на ремонтните занимания. Тъй като се полагат под настилка като гранитогрес, теракот, паркет и други то е необходим да се извършат професионални монтажни действия. Има редица особености като полагане на изравнителна замазка, няколко вида изолации и други технически детайли, които задължително следва да бъдат спазени с цел постигане на оптимална удовлетвореност.

За да бъде ефективно инвестирането в подово отопление е важно да бъдат направени експертни изчисления, които да гарантират на домакинството рентабилност при експлоатиране. Да, много са преимуществата на този тип инсталации, но не подценявайте факта, че подбора и монтажа следва да бъдат проведени от опитни специалисти, които са наясно с перспективите, които можете да си осигурите от употребата на такъв тип решения.