сб. юли 4th, 2020
нов водомер

Какво трябва да знаете ако ви предстои смяна на водомер

За да ползва всяко домакинство в столицата чиста питейна вода онова, на което трябва да обърне внимание е не само изправността на ВиК инсталацията, а същевременно с това и на състоянието на водомера. Водомерите са измервателни уреди, които се поставят на входа на всяка домашна водопроводна система като идеята и целта е да се отчита месечно използваното от домакинството количество вода. С две думи водомера е измервателен уред подобен на електромера, но тук не се отчитат показания за разходвано количество електроенергия, а вода.

Проблеми с водомерите – как се отстраняват

Като всеки уред и електроуред, който използваме в ежедневието си водомерите също се амортизират. С цел да създаде една добра организация по ремонт и смяна на водомерите от Софийска вода АД са дали ясни предписания кой и при какви случаи може да извършва подобни действия. Ясно е, че когато водомера не отчита правилно показания, има някакъв дефект и повреда е логично да се пристъпи към ремонтна дейност, но тя е регламентирана и се извършва от фирма с валиден лиценз, издаден от дружеството доставчик на вода в столицата.

Най-често причините, поради които може да се наложи ремонт и смяна на водомера са свързани с:

 • Фабричен дефект на устройството за отчитане;
 • Повреда, причинена от варовик или други замърсители, които са попаднали във водомера при преминаването на водата през него;
 • Времева амортизация от дългото експлоатиране на уреда;
 • Предписание от Софийска вода АД за смяна на водомерите в един блок.
водомер

Важно е да се реагира адекватно и да потърсите съдействие от инкасатор или представител на дружеството за да се отстрани възникналия проблем. но както вече споменахме най-лесния начин за смяна на водомера е чрез наемането на водопроводчик от лицензирана фирма, който може да извърши подмяната съобразно инструкциите и предписанията на доставчика.

Колко ще ни струва смяната на водомера

Безспорно това е въпрос, който вълнува много столичани. Напълно естествено е да се вземат мерки и да се отстрани дефектния уред, тъй като е нелогично да плащаме високи сметки за вода при положение, че не разходваме подобно количество. Но цената за ремонта е момента, който е доста стресиращ и може да се окаже причина да отложим ремонта. Не бива обаче да се тревожите, защото смяната на водомери цени в София град влиза в рамките на нормалното. Цената на ремонтната дейност основно зависи не от самата услуга и вложен труд, а от модела на водомера, който ще изберете. От Софийска вода АД препоръчват на своите клиенти да избират водомери с дистанционно отчитане, което е удобство не само за дружеството, а и за самите домакинства, които не се налага да осигуряват ежемесечен достъп на инкасатора за отчитането на потребената вода. Така, че не работата свършена от лицензираната водопроводна фирма, а водомера е този, който ще определи каква ще бъде крайната цена, която ще заплатите за свършвана работа.

Средната стойност на услугата по смяна на стария водомер с нов е 44 лв. сами можете да се уверите, че това е цена напълно достъпна за всяко домакинство. Решението за избора на водомер е индивидуален и в зависимост от предложните варианти имате право да изберете този, който е по джоба ви.

Етапи при смяната на водомери

Независимо дали сте от София, Варна или друг район си има правила, през които задължително се минава за смяна на измервателния уред:

 • Обосновка на проблема с водомера;
 • Демонтаж на дефектиралия водомер;
 • Изготвяне на протокол за показания и причината за смяна на водомера;
 • Почистване на тръбите и щранговете;
 • Монтиране на новия водомер;
 • Тест за ефективна работа и течове;
 • Изготвяне на протокол с описание на новата пломба и номер на водомера;
 • Узаконяване.

Задължително при наемане на водопроводчик за смяна на водомери в София град съблюдавайте за точното изпълнение на етапите на извършваната услуга.