22.05.2024
планинска застраховка

Какво представляват планинските застраховки и има ли полза от тях?

Всеки човек си има любимо хоби и занимания. Някои от тях са по-спокойни и релаксиращи, но други екстремни и застрашаващи здравето и живота. Знаете ли, че не малко застрахователни компании предоставят варианти за застраховане на личността. Една от тези застраховки е планинската и онези от вас, които са заклети планинари и са наясно с рисковете, които природата носи действително не пропускат преди да упражнят своето хоби да си направят такъв тип застраховка. Туристическата дейност във всичките си форми наистина е рискова. Едно нелепо стъпване накриво и ето, че има доста голяма вероятност да си счупите крак, ръка или да се наложи да се извършат спешни спасителни действия. Наличието на планинска застраховка всъщност е едно финансово покритие на инцидента и свързаните с него разходи.

застраховка

Като покритие на планинската застраховка се фиксира територията на страната и по-конкретно планинските райони. Важно е да се отбележи, че в случая ангажимент се поема единствено в случаите, в които в близост има обслужване на съответната планинска спасителна служба. И тъй като планинарството, скалното катерене и редица други активни мероприятия в природата се считат за високо рискови то все по-често напоследък се алармира ентусиастите да не пропускат да си направят такъв вид застраховка, която при необходимост да бъде използвана.

Планинските застраховки са превантивна мярка, която покрива разходи при спасителни операции и всякакви други издирвателни дейности, при които се включват различни служби, както и доброволци. С оглед на степента на сериозност на инцидента може да се наложи и употреба на хеликоптер, който да обходи съответния район при издирването на изчезнали лица в планината. Подценяването на планината и рисковете, които носи наистина са една от основните предпоставки за възникване на инциденти, но пък наличието на една застраховка със сигурност се оказва полезно особено в случаите, когато разходите са непосилно високи.

Много хора се питат дали изобщо има някакъв смисъл от планинските застраховки. По отношение на тази услуга можем да кажем, че този вид застраховане е малко по-специфично и изцяло се повлиява от опита и отговорността на самия планинар. Когато се говори за организиран поход то вариантите са за колективна планинска застраховка, но ако прецените можете да си направите и лична. Покритието на застраховката се отнася за всякакви издирвателни действия, спасителни операции и долекарска помощ, когато се налага използването на такива услуги. При сключването на такава полица е добре да имате предвид, че повечето компании не предоставят покриване на разходи, свързани с възстановяване и престой в лечебно заведение. Така, че винаги четете условията и рисковете, с които се съгласявате.