26.09.2021
електрожен

Полезна информация за заваръчните апарати

Заваръчните апарати, известни още като електрожени са широко приложими в металургията и редица сектори, в които се търси здрава  връзка между метални детайли. Уредите, с които се извършва този вид зашиване се предлагат в разнообразни видове, тъй като и металите както и мащабите, при които се прилагат са строго специфични и изискващи повече внимание, мощност и прецизност. Класификацията при електрожените е базирана главно на принципите на действие на уредите, което всъщност е и причината днес да ви запознаем с приложението и видовете заваръчни апарати, които се предлагат в каталога на онлайн магазин Ташев Галвинг.

Приложение

За много от сферите на приложение вероятно се досещате. Заваръчните апарати са електрически машини, при чието ползване се получава технологичен процес, при който се получават невероятно здрави неразглобяеми съединения. Промишлените отрасли, при които най-често е използват такива електрожени са:

 • Строителството

Заваряването на арматури, носещи метални основи, колони, всякакви видове детайли, които имат отношение към здравината и стабилността на сградата, която ще бъде строена;

 • Автомобилостроене и корабостроене

Естеството на крайните продукти изискват много здраво съединяване н металните компоненти. А това не се постига толкова лесно. Именно тук намесата на заваръчните апарати е задължителна с оглед на това да се осигури силна връзка между заварените елементи;

Апарат Deca заваръчен
 • Изработка на метални парапети, врати, дограма и други.

Това са само малка част от акцентите, при които заваръчните апарати се използват. В своето ежедневие оператори, които извършват всякакви скрепващи и съединяващи метални елементи дейности се налага да боравят с тези машини.

Заваръчната дейност накратко представлява технологичен процес, при който се прилага основно два типа заваряване -„миг – маг” и „виг”. Основната разлика, която е характерна за двата познати метода на заваряване е това, че миг-маг заваряването използва топящ се електрод, а при виг електрода е нетопящ се.

 Предимства и недостатъци на двата вида заваряване

При покупка на съответния заваръчен апарат трябва да сте наясно на какъв принцип работи т.е. който от методите е приложим за извършването на съответните заварки. За да сте напълно сигурни в крайното си решение е необходимо да имате предвид, че всеки от материалите, които ще съединявате има нужда от правилен подход, с който да бъдат стабилно и здраво споени създадените връзки. Ще ви запознаем накратко с моделите виг електрожени както и заваряващите с принципа миг.маг уреди за да сте тапълно наясно с това кой от видовете би бил ефективен за вашите хоби или професионални дейности.

Предимствата на виг заваръчния апарат са:

 • Възможността да се обработват всякакви видове метали;
 • Гарантира се невероятно здрава връзка, която е почти неразрушима без намесата на друг уред, който да разреже сглобката;
 • В виг електрожените не остават пръски, които да изискват допълнителна обработка. Реално спойката става много правилна и без неравности;
 • Приложими са тези апарати при всякакви условия.

Сред недостатъците на виг заваряването е това, че като производителност се отличава с ниски показатели. Изисква се висока квалификация за работа с този уред на оператора, което да гарантира добре направена заварка.

Метода с топящ се електрод е известен като миг-маг. Уредите от този вид са много по-широко разпространени. Сред предимствата на електрожените от този вид са:

 • Бърза и прецизна работа;
 • Чисти шевове, без шупли;
 • Могат да бъдат правени и точкови заварки в зависимост от типа на материалите, които ще се спояват;
 • Елемента не се нагрява толкова колкото при виг заваряването.

Като единствен недостатък операторите отчитат факта, че при определени климатични условия са възможни някои отклонения от качеството на извършваните заварки.

Богато разнообразие от заваръчни апарати, произведени от водещи брандове на отлични цени можете да откриете в онлайн магазин Ташев Галвинг. За въпроси  идопълнителна информация относно заваръчните машини не се колебайте да се свържете с квалифицираните консултанти.