сб. апр. 4th, 2020

Видове протектори за матрак

При закупуването на нов матрак е добре да се погрижите за него, за да може да удължите живота му и качествата му да се запазят максимално дълго. Едно от нещата, чрез които може да съхраните матрака си в добро състояние е именно протектора за матрак. Има различни видове протектори на пазара, главните разлики между тях са дали пропуска течности или не, начина, по който се захващат към матрака и видовете материя. В тази статия ще разгледаме всеки един от видовете протектори, които се предлагат на пазара.

  • Обикновен или непромокаем протектор

Като тръгнете да търсите протектор за матрак, първото, за което трябва да се запитате е дали той да е обикновен или непромокаем. Разликата в двата варианта е, че обикновените протектори ще предпазят матрака от зацапване и захабяване, докато непромокаемия ще го предпази и от влага и течности. По-бюджетните варианти са обикновените протектори, но нашия съвет е да се ориентирате към непромокаемия. Разликата в цената не е голяма, но предпазването на матрака ви ще е гарантирано. Непромокаемите протектори са изключително подходящи за възрастни хора или за деца.

  • Начин на захващане на протектора към матрака

Това е другото нещо, за което да помислите. Масово моделите се захващат в четирите ъгъла с ластици и предпазват само горната част на матрака. Другият вариант е да обхващат страничните бордове на принципа на ластичен чаршаф. Определено ако закупите вторият вариант ще сте по-сигурни, че матрака ви ще се предпази.  Единствено, трябва да имате предвид височината на матрака ви, защото ако е по-висок модел, не всички протектори ще са подходящи за него. По-рядко срещани са модели, които са с цип и обхващат абсолютно целия ви матрак, те са наподобяват калъф за матрак.

  • Видове материя

Още един фактор, по който се различават протекторите. Най-разпространените са моделите от полиестер и памук. Определено памука е по-качествения и добър вариант. Много производители залагат и на допълнителни екстри към протектора, за да подобрят максимално съня ви. Има модели с Tencel текстил, както и такива с влакна от евкалиптово дърво. По този начин предпазвате матрака си от микроби и бактерии.Какъвто и вариант протектор да изберете, бъдете сигурни, че ще предпази матрака ви. Със сигурност не желаете новия и красив матрак да бъде повреден или зацапан от невнимание. Ето защо, когато закупувате матрак, може веднага заедно с него да купите и протектор за него. В онлайн магазин за матраци Mattro.net има много и качествени модели на различни производители, сред които матраци ТЕД, Нани, Парадайс, iSleep, Mollyflex и много други.